Mongoliet resor

En rundresa i underbara Mongoliet, där du både hinner se huvudstaden och landsbygden. Vi besöker nationalparker med dramatisk natur, grässtäpper och floder, berg och raviner, öken och semiöken. Varje naturtyp bebos av olika slags spännande djur, såväl vilda som tama. Vi besöker nomadfamiljer både på stäppen och i Gobi-öknen, för att se och prova på deras sätt att leva. Vi ser gamla buddistiska kloster och klosterruiner.

 

Resan går den 30 maj till den 18 juni 2016.

OM MONGOLIET

 

Mongoliet är ett land med oändlig blå himmel. Här lyser solen 250 dagar om året. Landet erbjuder fantastiska naturliga variationer och kontraster: Evigt snöklädda berg i den västra delen. Skogsbackar som täcks med bergs- och fjällväxter, sumpiga barrskogar samt sötvattensjön Khuvsgul i norr. Den enorma platta stäppen i öst och den berömda, mystiska Gobi öknen i söder. Mongoliet ligger ca 1580m över havet, i genomsnitt. Här finns många sötvattensjöar och floder.

DET BÄSTA AV MONGOLIET

 

Njut av naturens skönhet i Gobiöknen med den vackra Örndalen, med magnifika sanddyner, de berömda Flammande Klipporna där dinosaurier en gång strövade omkring, halvöken och gröna bördiga rullande kullar med flockar av hästar och yaker, ett mäktigt vattenfall, kvarlämningar av mongolernas forntida huvudstad Karakorum, fantastiska varma mineralkällor och hälsobrunnar, en stor vit sjö omgiven av slocknade vulkaner och alpina sjöar t.ex. Khuvsgul, den blå pärlan. Utforska fornlämningar, ruiner av gamla buddistkloster, få en skymt av sällsynta djur, upplev en unik nomadisk livsstil för ett par dagar och följ med på häst- och kamelridning. Gör en oförglömlig bergsvandring och upptäck Mongoliets naturliga och kulturella under.

DAG FÖR DAG FÄRDPLAN

 

Tänk på att du behöver flyga från Norden en dag tidigare än vi träffas i UlaanBataar, det är 7 timmars tidsskillnad mellan Mongoliet/Kina och Norden. Färdplanen är preliminär och kan komma att ändras på grund av tex väder-, vägförhållanden eller stängda besöksmål.

 

 

Dag 1 Ulaanbaatar

 

Vi möter er på flygplatsen eller tågstationen och tar er till ert guesthouse i Ulaanbaatar. På kvällen träffas vi för en välkomstmiddag. Är det någon som ankommer väldigt tidigt, så ger vi gärna tips på vad ni kan göra under dagen.

 

Dag 2 Ulaanbaatar med Gandanklostret, museer och lite shopping

 

Mongoliets huvudstad är en stad fylld av kontraster. Det är en kosmopolitisk stad med internationella barer och restauranger, stora moderna höghus, byggnader från sovjettiden, ett jurta-distrikt mm. Här bor 1 miljon av Mongoliets 3 miljoner invånare. Det är en huvudstad med småstadskänsla men med ett trafikkaos värdigt en mångmiljonstad. Här finns flera trevliga museer och buddhistiska kloster, bl a landets största kloster, Gandanklostret. Under dagen besöker vi Historiska museet, Naturhistoriska museet och Gandanklostret. På kvällen går vi till State Departement Store för eventuella inköp inför vår rundresa.

 

Dag 3 Ulaanbaatar omnejd – Tsonjin Boldog och Terelj National Park

 

På morgonen åker vi till Tsonjin Boldog där vi besöker ett gigantisk monument av Djingis Khan på hästrygg och det tillhörande museet. Efter lunch kommer vi fram till natursköna Terelj Nationalpark 80 km nordöst om Ulaanbaatar. Här finns möjlighet att vandra, besöka lokalt boende familjer, prova mongolisk hästridning osv. Vi övernattar i en ger camp.

 

Dag 4 Baga Gazriin Chuluu

 

På morgonen, efter frukost lämnar vi Terelj och kör vi vidare mot Baga Gazryn Chuluu som är ett pittoresk berg i Gobiöknen. På en höjd av 1.751 meter ligger det i granitbältet. Ruinerna av ett litet kloster finns på den sydöstra delen av berget. Området har många arter av vilda djur och fåglar, såsom stenbock, sibiriska argali, gamar, hökar och örnar. Övernattning.

 

Dag 5 Tsagaan suvraga

 

Vi fortsätter över den öppna stäppen i östra Gobi till Tsagaan Suvraga, en fantastisk samling kalkstensklippor, som närmast påminner om ett månlandskap. Övernattning på en ger camp i närheten.

 

Dag 6 Eagle valley

 

Nästa morgon åker vi till nationalparken Gobi Gurvansaikhan Uul genom Dalanzadgad (huvudstaden i Umnugobi aimag) där vi äter lunch. Efter det tar vi oss upp i de vackra bergen. Denna nationalpark ligger inklämd mitt i öknen och det är skönt att känna den svala luften när man tar sig upp i bergen. Vi besöker det lilla museet och vandrar sedan in i Yolyn Am ("gamens mun") för att se djuren på museet i verkligheten. Övernattning.

 

Dag 7 Hemma hos en nomadfamilj

 

På morgonen far vi vidare rätt ut i Gobiöknen för att hälsa på och bo över hos en nomadfamilj med kameler. Hos nomadfamiljen stannar vi en dag och upplever den nomadiska livsstilen på nära håll. Ungefär en tredjedel av mongolerna lever som nomader och sysslar med djurhållning. Hemma hos familjen har du möjlighet att hjälpa till med den dagliga sysslorna, mjölka getter och kameler, vattna djuren, laga mat osv. Här sover vi i våra medhavda tält.

 

Dag 8 Bayanzag ( Flaming Cliffs)

 

Nästa morgon tackar vi för oss och far vi vidare till Moltsogs sanddynor och sen till Bayanzag.

Vi bestiger Bayanzag som även kallas Flaming Cliffs på grund av klippornas röda glödande färg. Uppifrån platån får vi en underbar utsikt. Området runt Flaming Cliffs är känt för dess stora antal dinosaurie-skelett och fossiler. Det var här som man gjorde världens första fynd av ett dinosaurieägg. Här övernattar vi antingen i det fria eller på en ger camp.

 

Dag 9 Ongiin Khiid

 

På morgonen kör vi norrut igen mot Ongi River. På eftermiddagen besöker vi Ongiin Khiid, ett klosterområde som i dag till stora delar ligger i ruiner. Klostret byggdes på 1600-talet och 1800-talet. 1939 totalförstördes det av kommunisterna och över 200 munkar dödades och resten fängslades. 2004 återinvigdes klostret och är nu igång igen. Här finns ett litet museum och en antikvitetsaffär. Vi bor över på ger campen vid floden..

 

Dag 10 Orkhon Khurkhree

 

Efter frukost styr vi kosan ut ur Gobi och in i Orkhon Valley. Vi besöker det vackra vattenfallet vid Orkhon Kurkhree och bor över på en ger camp.

 

Dag 11 Kharkhorin och Erdene Zuu

 

På morgonen far vi vidare mot Kharkhorin och Erdene Zuu. Kharkhorin (Karakorum på Djingis tid) var det mongoliska rikets centralpunkt och Djingis Khans säte under 1200-talet. Staden Karakorum byggdes av Djingis son Ögedei (Ogotai) och fungerade som mongolernas huvudstad fram till 1267 då Khublai Khan gjorde Khanbalik (nuvarande Beijing) till huvudstad. Efter kollapsen av det mongoliska riket, övergavs Karakoru och förföll. På 1500-talet uppfördes här det första buddhistiska klostret i Mongoliet, Erdene-Zuu, som blev ett av de största klostren i det mongoliska riket. Klostret förstördes delvis på 1930-talet av kommunisterna, men det är fortfarande mycket intressant att vandra runt bland de kvarstående byggnaderna. Här kan man se utsökta exempel på Buddistiska ikoner som härstammar från 1500-talet. Man kan också besöka den lilla munkskola som nu är igång igen. Av staden Karakorum finns det inget kvar. Man gräver i omgångar ut det område där staden legat och det finns nu ett mycket fint museum i Kharkorin som visar Mongoliets historia och en del av de fynd som gjorts vid utgrävningarna. Resterna av Karakorum och Erdene Zuu ingår i Orkhon Valleys kulturella landskapsarv och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här sover vi på en ger camp.

 

Dag 12 Hustai National Park

 

Från Kharkhorin styr vi kosan mot Hustai National Park för att utforska detta fantastiska naturreservat. Det 90 000 hektar stora nationalparken är mest känd för att inhysa världens enda bevarade vildhäst, Przewalskihästen (eller Takhi på mongoliska), som framgångsrikt återinförts i parken.

 

Hustai stoltserar med ett fantastiskt djurliv. Parken har bland annat mer än 40 arter av däggdjur, som till exempel kronhjort, mongoliska gasell, rådjur, vildsvin, vilda får, stenbock, murmeldjur, varg, lodjur, Pallas katt, och grävling. Det finns också över 200 fågelarter, bland annat kungsörn, svart stork, ugglor och rapphöns.

 

Hustai har ett varierande landskap med berg, stäpp, sanddyner och våtmarker. Inom parkområdet finns dessutom många historiska lämningar, bland annat en samling av människoliknande figurer som härstammar från 500-700-talen, samt historiska gravplatser och gamla klosterruiner.

Vi inkvarterar oss på resans sista ger camp, vi äter en sen middag och kryper sedan till kojs.

 

Dag 13 Hustai – Ulaanbaatar

 

Vildhästarna ses bäst tidigt på morgonen, så i dag blir det tidig uppstigning. Vi ger oss ut för att försöka så syn på en eller flera grupper av Takhi.

Efter lunch på Hustai ger vi oss tillbaka i storstaden Ulaanbaatar. Du checkar in på samma guestouse som du bodde på när du först kom till Ulaanbataar.

 

Dag 14 Ulaanbaatar

 

Fri dag. Passa på att strosa runt i stan, besök någon sevärdhet eller leta upp en bra restaurang för att få uppleva en riktig smaksensation. Bra tillfälle att köpa presenter. Här finns mycket att handla. Mongoliet är känt för sin kashmirull och fina lädervaror. Alternativt kan man gå på folkmusik konsert på kvällen. Här avslutas resans mongoliska del.

PRISER OCH ANDRA INFORMATION

 

  • Vi Datum: 30 maj-18 juni 2016 (Enbart Mongoliet 30 maj-13 juni)
  • Pris per person: Mongoliet 18.000 SEK
  • Anmälningsavgift: 2.000 SEK för vuxna, 1.000 SEK för barn
  • Antal deltagare: minst 6-max 18

 

Ingår i priset:

 

  • Transfer till och från flygplatsen/tågstationen
  • Allt boende i Mongoliet. I Mongoliet bor vi på enklare guesthouse i Ulaan Bataar och på Ger Camp ute på landsbygden. Några nätter bor vi i egna medhavda tält.
  • Mat i Mongoliet (frukost, lunch och middag).
  • Utflykter och transporter under utflykterna, enligt nedanstående program
  • Alla inträdesavgifter under utflykterna, till nationalparker, museer osv
  • Dricksvatten i flaska.

 

 

KONTAKT

info@mongolyurt.se

 

GILLA OCH HÄNG MED OSS

 

HITTA OSS

Mongol Yurt & Trollskogens Gästhus

Rusthållaregården, Hällestad 311

247 95 Torna Hällestad

Copyright © 2017 MONGOL YURT

All Rights Reserved